Suplementi

“Brza Traka” omogućava brzo informiranje

“Želim znati više” omogućava detaljnije informiranje

PROTOKOL•  10 MIN

Brza Traka

Omega-3

Potencijalne koristi (trenutno poznate, moguće je da će se otkriti još):

Osobe koje imaju rizik od srčanih bolesti i pritom visoku razinu triglicerida u krvi (vrsta masnih kiselina).
Osobe s već dokazanim srčanim popuštanjem (razina dokaza je od slabe do srednje).
Kod zdravih osoba, u svrhu prevencije, zasad nema dokaza koji bi to potvrdili.

Depresija:
Određene studije sugeriraju da omega-3 može biti korisna u poboljšanju liječenja depresije,
osobito ako se uzima u kombinaciji s antidepresivom. U tom slučaju vrijedi razmotriti ovu opciju.

Potencijalni problemi: Novija istraživanja pokazuju da visoke doze (> 3 g) omega-3 masnih kiselina mogu povećati učestalost fibrilacije atrija (srčana aritmija odgovorna za mnoge moždane udare).
Napomena: dokazi još nisu čvrsti, a mnoge studije su nove, s oprečnim rezultatima. Stoga
preporučujem praćenje daljnjih istraživanja ili konzultaciju s nama.

Kvaliteta: Izbjegavajte proizvode koji sadrže omegu-6 i omegu-9. Tražite omega-3 koja sadrži višu koncentraciju EPA (minimalno 400 mg po kapsuli). U prilog tomu ide i činjenica da u SAD-u postoje proizvodi koji se propisuju srčanim bolesnicima, a sadrže izoliranu EPA.
Za one koji žele povećati unos omega-3 nakon konzultacije s liječnikom: Ako odlučite da to neće biti putem suplemenata, nego unosom ribe, pazite – mnoge ribe, nažalost, sadrže živu i teške metale.
Također, ribe iz uzgajališta često nisu zdrave. Dobar primjer je losos, koji u divljini slovi kao zdrava riba, no ono što kupujete u trgovini često je losos iz uzgajališta.

Zaključno, ako vas zanima ovaj proizvod, konzultirajte se s liječnikom obiteljske medicine kako biste odredili razinu triglicerida. Jeste li već doživjeli srčani udar? Želite li eksperimentalno uzimati omega-3 u pokušaju liječenja depresije? Možete li si to priuštiti? Kakve proizvode imate na raspolaganju?

Proteini

Potencijalne koristi:
Suplementacija proteinima može biti korisna za povećanje mišićne mase i snage, osobito kada se kombinira s odgovarajućim treningom s otporom. Učinak postaje izraženiji
kako se povećavaju trajanje i intenzitet treninga. Također, proteinski suplementi mogu pomoći u upravljanju prekomjernom tjelesnom masom, služeći kao dodatak dijeti za regulaciju težine.

Potencijalni problemi: Iako većina istraživanja nije pronašla značajne sigurnosne probleme kod suplementacije proteinima, važno je uzeti u obzir individualne zdravstvene čimbenike. Preporučuje se konzultacija sa zdravstvenim stručnjacima prije početka uzimanja. Neki ljudi mogu doživjeti probavne tegobe, posebno kada koriste proizvode na bazi mlijeka. Osim toga, proteinski suplementi često ne sadrže druge esencijalne nutrijente koje dobivamo iz cjelovite hrane, pa se problemi mogu javiti ako se previše obroka zamijeni proteinskim dodacima.

Kvaliteta:
Što se tiče kvalitete proteinskih dodataka, postoji nekoliko različitih oblika poput izolata, hidrolizata i koncentrata. Razlike među njima u smislu izgradnje mišića, oporavka i općeg zdravlja uglavnom su minimalne za većinu zdravih odraslih osoba. Izbor najčešće ovisi o individualnim preferencijama, prehrambenim potrebama i cijeni. Ipak, treba paziti na sastojke u proizvodu.
Preporučuje se izbjegavanje umjetnih zaslađivača kao što su aspartam, acesulfam-K i sukraloza, umjetnih boja, te aditiva poput karagenana i ksantan gume. Također, proizvodi koji sadrže šećere poput dekstroze i maltodekstroze te sojine proteine trebaju biti uzeti s oprezom, budući da su studije o njihovom učinku još uvijek podijeljene.
Dodatno:
Važno prilagoditi unos proteinima prema individualnim potrebama. Pretjeran unos proteina može biti štetan za osobe koje boluju od bubrežnih bolesti (iako i tu dolazi do promjena: pročitaj “želim znat više“). Ipak, postoje i situacije u kojima povećan unos proteina može biti koristan, primjerice kod osoba s cirozom jetre.

Multivitamini

Potencijalne koristi: Multivitamini su korisni prvenstveno za ljude koji imaju manjak određenog vitamina. Za osobu koja nema takav manjak, potencijalna korist može proizaći iz činjenice da ljudi koji uzimaju multivitamine često prakticiraju i druge zdrave navike. Stoga, vjerojatno je pozitivan učinak na zdravlje rezultat tih navika, a ne nužno samih multivitamina. Najveću korist od multivitamina imaju trudnice, starije osobe i vegani, jer su te skupine sklonije nedostatku određenih vitamina.
Potencijalni problemi: Opasnosti su rijetke, ali ovise o kvaliteti proizvoda i proizvođaču. Najveća potencijalna opasnost leži u tome da se novac troši na proizvod koji često ne donosi stvarne koristi.
Sve je individualno!
Posebne skupine, poput alkoholičara i osoba s cirozom jetre, mogu značajno profitirati od
suplementacije vitaminom B1 (tiaminom) i B-kompleksom. Ovi vitamini pomažu u prevenciji
ozbiljnih neuroloških komplikacija te podržavaju funkciju jetre. Međutim, ova suplementacija treba biti dio sveobuhvatnog pristupa liječenju, koji uključuje apstinenciju od alkohola i uravnoteženu prehranu.

Želim znati više

Omega-3

Sa stajališta medicine, FDA je odobrila EPA (dio omega-3) kao lijek izbora za osobe s visokim trigliceridima (vrsta masnih kiselina koja je isto rizik za srčane bolesti). Prema smjernicama ESC-a iz 2021. za prevenciju srčanih bolesti, ikozapent etil (pročišćeni oblik EPA) preporučuje se visokorizičnim pacijentima ako su razine triglicerida povišene. Na temelju ograničenih dostupnih dokaza, omega-3 masne kiseline blago smanjuju rizik od hospitalizacije i smrtnosti od svih uzroka kod pacijenata sa zatajenjem srca (pacijenti koji imaju popuštanje srca), ali imaju nedosljedne koristi kod pacijenata s aritmijama ovdje razina dokaza nije visoka. Kao prevencija kod ljudi koji nema srčane bolesti dokaza trenutno u prevenciji nema. (1)(2)(3) Što se tiče depresije, određene
studije pokazuju da omega-3 može imati učinka u poboljšanju liječenja depresije, posebice ako se uzima u kombinaciji s antidepresivom. (4)
Studija autora Huh JH i Jo SH objavljena u Korean Journal of Internal Medicine analizira vezu između omega-3 masnih kiselina i atrijske fibrilacije (AF). Autori su pregledali rezultate većih kliničkih ispitivanja i zaključili da je suplementacija omega-3 masnim kiselinama povezana s povećanim rizikom od AF. Preporučuju oprez pri propisivanju ovih suplemenata, uzimajući u obzir faktore poput doze, tipa i formulacije, kao i individualne karakteristike pacijenta. Studija naglašava važnost informiranja pacijenata o potencijalnom riziku od AF i potrebu za praćenjem, posebno kod onih koji uzimaju visoke doze omega-3 masnih kiselina. (5) S druge strane Studija koju su proveli Qian i suradnici istražuje povezanost omega-3 masnih kiselina s pojavom atrijske fibrilacije
(AF). Istraživanje je obuhvatilo podatke iz 17 prospektivnih kohortnih studija s ukupno 54,799 sudionika. Cilj je bio utvrditi postoji li povezanost između razina eikozapentaenske kiseline (EPA), dokozapentaenske kiseline (DPA) i dokozaheksaenske kiseline (DHA) u krvi ili masnom tkivu i incidencije AF. Rezultati su pokazali da razine EPA, DPA, DHA i kombinacija EPA+DHA nisu povezane s povećanim rizikom od AF. (6)
Interakcije: Može imati potencijalne interakcije s lijekovima za razrjeđivanje krvi, primjerice varfarinom, i povećati rizik od krvarenja, ali nisu zabilježeni značajni događaji krvarenja koji bi ugrozili život. (7)

Zanimljivost iz prakse:
Kao liječnik, koristio sam omega-3 masne kiseline u praksi kada sam imao rijedak slučaj akutne upale gušterače kod pacijenta koji je imao značajno povišene trigliceride u sklopu nasljednog poremećaja metabolizma masnih kiselina.

Protein:
Osobe s već oštećenom bubrežnom funkcijom:

Studija “Dietary protein intake and chronic kidney disease” autora Ko, Obi, Tortorici i Kalantar- Zadeha pruža sveobuhvatan pregled uloge unosa proteina u razvoju i progresiji kronične bubrežne bolesti (KBB). Autori ističu da visok unos proteina može dovesti do povećanog intraglomerularnog
tlaka i glomerularne hiperfiltracije, što može oštetiti strukturu glomerula i pogoršati KBB. Zbog toga se često preporučuje dijeta s niskim unosom proteina (LPD) od 0,6-0,8 g/kg/dan za upravljanje KBB-om.
Međutim, studija “Protein Restriction for CKD: Time to Move On” autora Obeida, Hirematha i Topfa kritički preispituje dugogodišnju praksu ograničavanja unosa proteina kod pacijenata s KBB-om. Autori ističu da, unatoč preporukama za smanjenje unosa proteina, postoje značajne razlike u smjernicama različitih organizacija. Studija naglašava da su mnoga istraživanja koja
podupiru ograničenje proteina provedena prije široke primjene suvremenih terapija za KBB. Autori upozoravaju da strogo ograničenje proteina može negativno utjecati na kvalitetu života pacijenata
i potencijalno dovesti do pothranjenosti.
Umjesto fokusiranja na količinu proteina, autori predlažu veću pažnju kvaliteti prehrane, s
naglaskom na biljne proteine i smanjenje unosa crvenog mesa. Zaključuju da strogo ograničenje
proteina ne bi trebalo biti univerzalna preporuka za pacijente s KBB-om zbog nedostatka čvrstih dokaza i potencijalnih rizika. Umjesto toga, predlažu individualizirani pristup prehrani, uzimajući u obzir cjelokupno zdravstveno stanje pacijenta i kvalitetu života.(8)(9)

Multivitamin
Analiza studije “Multivitamin Use and Mortality Risk in 3 Prospective US Cohorts” autora Loftfield i suradnika:Ova opsežna kohortna studija istražila je povezanost između korištenja multivitaminskih dodataka prehrani (MV) i rizika od smrtnosti među odraslim osobama u SAD-u. Studija je obuhvatila podatke iz tri velike prospektivne kohortne studije s ukupno 390.124 sudionika, praćenih do 27 godina. Unatoč širokoj uporabi multivitamina među odraslim osobama u SAD-u, ova studija nije pronašla dokaze o smanjenom riziku od smrtnosti povezanom s njihovom
uporabom. Autori naglašavaju važnost daljnjih istraživanja o potencijalnom utjecaju MV-a na
druge zdravstvene ishode povezane sa starenjem i među populacijama s dokumentiranim nutritivnim deficitima (manjkom vitamina). (10)
Analiza studije “Vitamins, Are They Safe?” autora Hamishehkar i suradnika fokusira se na procjenu nuspojava i mogućih štetnih učinaka vitamina, te raspravlja o sigurnosti njihovog korištenja kao zdravstvenih proizvoda ili dodataka prehrani. Cilj studije bio je istražiti dugoročne zdravstvene posljedice konzumacije vitamina, koje nisu dovoljno poznate. Autori su proveli pretraživanje baza podataka, pregledavajući popise referenci uključenih studija objavljenih od 1993. do 2015. godine.
Poseban fokus stavljen je na randomizirana kontrolirana klinička ispitivanja (RCT). Rezultati studije otkrivaju da neki vitamini, posebno oni topivi u mastima (poput A, D i E) te određeni vitamini topivi u vodi (kao što je folna kiselina), mogu uzrokovati neželjene učinke. Iako se vitamin C široko uzima s pretpostavkom da ima mnoge koristi bez štetnih posljedica, i on može imati negativne učinke na zdravlje. Autori zaključuju da uzimanje visokih doza dodataka vitamina A, E, D, C i folne kiseline nije uvijek učinkovito za prevenciju bolesti te može biti štetno za zdravlje. Ova studija naglašava
važnost opreza pri korištenju vitaminskih dodataka i sugerira potrebu za daljnjim istraživanjima o dugoročnim učincima konzumacije vitamina. Također, ističe se da bi zdravstveni stručnjaci trebali biti oprezni prilikom preporučivanja visokih doza vitaminskih dodataka. (11)
Ako Vas zanima razrada o pojedinačnim vitaminima, javite se na mail.

Literatura:
1. Visseren FLJ, Mach F, Smulders YM, Carballo D, Koskinas KC, Bäck M, Benetos A, Biffi A,
Boavida JM, Capodanno D, Cosyns B, Crawford C, Davos CH, Desormais I, Di Angelantonio
E, Franco OH, Halvorsen S, Hobbs FDR, Hollander M, Jankowska EA, Michal M, Sacco S,
Sattar N, Tokgozoglu L, Tonstad S, Tsioufis KP, van Dis I, van Gelder IC, Wanner C, Williams B;
ESC National Cardiac Societies; ESC Scientific Document Group. 2021 ESC Guidelines on
cardiovascular disease prevention in clinical practice. Eur Heart J. 2021 Sep
7;42(34):3227-3337. doi: 10.1093/eurheartj/ehab484. Erratum in: Eur Heart J. 2022 Nov
7;43(42):4468. doi: 10.1093/eurheartj/ehac458. PMID: 34458905.
2. François Mach, Colin Baigent, Alberico L Catapano, Konstantinos C Koskinas, Manuela
Casula, Lina Badimon, M John Chapman, Guy G De Backer, Victoria Delgado, Brian A
Ference, Ian M Graham, Alison Halliday, Ulf Landmesser, Borislava Mihaylova, Terje R
Pedersen, Gabriele Riccardi, Dimitrios J Richter, Marc S Sabatine, Marja-Riitta Taskinen, Lale
Tokgozoglu, Olov Wiklund, ESC Scientific Document Group , 2019 ESC/EAS Guidelines for
the management of dyslipidaemias: lipid modification to reduce cardiovascular risk: The Task
Force for the management of dyslipidaemias of the European Society of Cardiology (ESC) and
European Atherosclerosis Society (EAS), European Heart Journal, Volume 41, Issue 1, 1
January 2020, Pages 111–188, https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehz455
3. Li Jian-Jun , Dou Ke-Fei , Zhou Zhi-Guang , Zhao Dong , Ye Ping , Zhao Jia-Jun , Guo Li-Xin
Role of omega-3 fatty acids in the prevention and treatment of cardiovascular Diseases: A
consensus statement from the Experts’ Committee Of National Society Of Cardiometabolic
Medicine; Frontiers in Pharmacology; VOLUME=13 2022 DOI=10.3389/fphar.2022.1069992
ISSN=1663-9812
4. Mehdi S, Manohar K, Shariff A, Kinattingal N, Wani SUD, Alshehri S, Imam MT, Shakeel F,
Krishna KL. Omega-3 Fatty Acids Supplementation in the Treatment of Depression: An
Observational Study. J Pers Med. 2023 Jan 27;13(2):224. doi: 10.3390/jpm13020224. PMID:
36836458; PMCID: PMC9962071.
5. Huh JH, Jo SH. Omega-3 fatty acids and atrial fibrillation. Korean J Intern Med. 2023
May;38(3):282-289. doi: 10.3904/kjim.2022.266. Epub 2022 Dec 14. PMID: 36514212; PMCID:
PMC10175873.
6. Qian F, Tintle N, Jensen PN, Lemaitre RN, Imamura F, Feldreich TR, Nomura SO, Guan W,
Laguzzi F, Kim E, Virtanen JK, Steur M, Bork CS, Hirakawa Y, O’Donoghue ML, Sala-Vila A,
Ardisson Korat AV, Sun Q, Rimm EB, Psaty BM, Heckbert SR, Forouhi NG, Wareham NJ,
Marklund M, Risérus U, Lind L, Ärnlöv J, Garg P, Tsai MY, Pankow J, Misialek JR, Gigante B,
Leander K, Pester JA, Albert CM, Kavousi M, Ikram A, Voortman T, Schmidt EB, Ninomiya T,
Morrow DA, Bayés-Genís A, O’Keefe JH, Ong KL, Wu JHY, Mozaffarian D, Harris WS,
Siscovick DS; Fatty Acids and Outcomes Research Consortium (FORCE). Omega-3 Fatty Acid
Biomarkers and Incident Atrial Fibrillation. J Am Coll Cardiol. 2023 Jul 25;82(4):336-349. doi:
10.1016/j.jacc.2023.05.024. PMID: 37468189.
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK564314/
8. Ko GJ, Obi Y, Tortorici AR, Kalantar-Zadeh K. Dietary protein intake and chronic kidney
disease. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2017 Jan;20(1):77-85. doi: 10.1097/
MCO.0000000000000342. PMID: 27801685; PMCID: PMC5962279.
9. Obeid W, Hiremath S, Topf JM. Protein Restriction for CKD: Time to Move On. Kidney360.
2022 Jun 22;3(9):1611-1615. doi: 10.34067/KID.0001002022. PMID: 36245656; PMCID:
PMC9528378.
10. Loftfield E, O’Connell CP, Abnet CC, Graubard BI, Liao LM, Beane Freeman LE, Hofmann JN,
Freedman ND, Sinha R. Multivitamin Use and Mortality Risk in 3 Prospective US Cohorts.
JAMA Netw Open. 2024 Jun 3;7(6):e2418729. doi: 10.1001/jamanetworkopen.2024.18729.
PMID: 38922615; PMCID: PMC11208972.
11. Hamishehkar H, Ranjdoost F, Asgharian P, Mahmoodpoor A, Sanaie S. Vitamins, Are They
Safe? Adv Pharm Bull. 2016 Dec;6(4):467-477. doi: 10.15171/apb.2016.061. Epub 2016 Dec
22. PMID: 28101454; PMCID: PMC5241405.